Volg ons op :

PROJECT ‘VOORUIT MET DE GEITENBOK’

Op deze pagina vind je een actuele update van het project ‘Vooruit met de Geitenbok’. Een samenwerkingsverband tussen diverse partners in en rond de geiten-branche, met als doel een duurzame oplossing voor het bokken-probleem.

Begonnen met een eerste bijeenkomst in januari 2017, waarbij vanuit de behoefte om hierin iets te veranderen, vele relevante partijen bijeen kwamen voor een gezamenlijke brainstorm.

Inmiddels is een POP3-subsidie toegekend en is een bewustzijns-campagne in de maak. Daarmee willen we o.a. de consument aanzetten om af en toe bokkenvlees te eten, waardoor er een stabiele afzetmarkt ontstaat en de bokken niet langer tussen wal en schip vallen (zie ook Het Verhaal van de Geitenbok)

De partners uit de keten komen regelmatig samen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Er wordt gekeken naar wat er precies nodig is om een succesvolle en rendabele productielijn op te zetten.

Neem hier regelmatig een kijkje voor de nieuwste ontwikkelingen binnen het project en volg ons via social media. Op naar een duurzame oplossing en….

Vooruit met de Geitenbok!

November 2019

KORTINGSACTIE BOKKENVLEES OP=OP!

Ter introductie, bieden wij nu bokkenvlees aan met een aanzienlijke korting voor de horeca. Geschikt voor Rendang en Stoof van Geitenbok is dit vlees een buitenkans om iets bijzonders en zeer smakelijks op de kaart te zetten. OP = OP!

Bekijk de pdf hiernaast…

Bestellen kan nu via karin@horizonflevoland.nl of 06-20209613

Oktober 2019

BOKTOBER DINER

Op 30 oktober werd, in het kader van Boktober van ons gezellige en smakelijke Boktober Diner gehouden, voor velen een eerste geslaagde kennismaking met bokkenvlees.

De chefs van deze avond gebruikten voornamelijk Flevolandse ingrediënten, waaronder ook het bokkenvlees en dit viel goed in de smaak.

Tevens werd er het nieuwe food-concept van We Design Food gepresenteerd en kregen onze geitenboeren het podium. De gastvrije ambiance bij Boerkok Stadsboerderij Lelystad maakte de avond helemaal af.

Bekijk het filmpje hiernaast voor een impressie en reacties…

Oktober 2019

WE DESIGN FOOD ONTWIKKELT 5 CONCEPTEN MET BOKKENVLEES

In samenwerking met Vooruit met de Geitenbok ontwikkelt We Design Food 5 concepten, met 5 bijbehorende gerechtrecepturen, waarin bokkenvlees de hoofdrol speelt. Hiermee geven we de foodindustrie zeer concrete handvaten om te gaan werken met bokkenvlees.

De BBQ Bok, Brioche Sloppy Goat, Frietje Rendang, de Bokburger en Saté Kambing. Stuk voor stuk heerlijke gerechten die thuishoren op de Nederlandse kaart.

Download de pdf hiernaast voor meer info…

September 2019

KOSTPRIJS BOK

Om bokkenvlees kwa prijs goed in de markt te zetten, valt nog niet mee. De kostprijs van een bok is vrij hoog, omdat er veel komt kijken bij het huisvesten, voeden en het welzijn van de bok. Ook speelt hier mee dat bokken relatief klein en mager zijn, waardoor er per dier, minder vlees te verkopen is. Om dit toch rendabel te maken, moet er dus een wat hogere prijs worden betaald per kilo vlees, ten opzichte van andere vlees-soorten.

Hieronder een rekensom met specificatie van alle kosten. Uitgaande van een reguliere opbrengst van € 10,- per kilo vlees, bij een gemiddelde bok (7 kilo vlees) is er dus sprake een verlies van € 7,70 per bok (€ 70,- opbrengst minus € 77,70 kostprijs).

Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden om de kostprijs te verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van het dier. Bijvoorbeeld door het dier langer te houden, waardoor er relatief meer vlees per dier beschikbaar is.

Aan de kant van de afzet, is de bok dus geschikter voor een wat exclusievere markt en de horeca. Hier kan een wat hogere prijs gevraagd worden, wat past bij de hoge kwaliteit en zeer goede smaak van bokkenvlees.

Augustus 2019

VOORUIT MET DE GEITENBOK ONTVANGT CHEQUE RABOBANK FLEVOLAND

Horizon Flevoland legde het vraagstuk omtrent de bokjesproblematiek neer bij Slow Food Youth Network (SFYN). Zij zijn bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om de vraag en aanbod van bokjesvlees beter op elkaar af stemmen. Het doel is om op deze manier een grotere afzetmarkt te creëren voor de (bestaande) producten van bokjesvlees. Rabobank Flevoland heeft voor dit onderzoek een bedrag €7.500,- gedoneerd vanuit het Coöperatiefonds.

Er is door SFYN onderzoek gedaan naar manieren om het bokkenprobleem op te kunnen lossen. Rabobank Flevoland stort jaarlijks een deel van de winst in het Coöperatiefonds. In overleg met een commissie steunt de bank vanuit dit fonds lokale projecten die op maatschappelijk, sociaal of cultureel vlak een bijdrage leveren aan een betere samenleving. Het is een van de manieren waarop de bank haar betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en haar leden en klanten toont.

Uit het fonds van Rabobank Flevoland is er een bedrag van €7500,- gedoneerd voor het onderzoek dat wordt uitgevoerd wordt door SFYN. De overige 50% van het onderzoek is gefinancierd door de Flevo Campus Almere. Ook de Aeres Hogeschool houdt zich bezig met het onderzoek en kijkt naar oplossingen voor de geitenboer van de toekomst.

Juni 2019

INTERVIEW KARIN SENF, HORIZON FLEVOLAND

Karin Senf van initiator Horizon Flevoland aan het woord over het reilen en zeilen van project ‘Vooruit met de Geitenbok’…

Juni 2019

ONDERZOEK SLOW FOOD YOUTH NETWORK

Presentatie van Slow Food Youth Network Utrecht. Zij deden o.a. marktonderzoek naar de bereidwilligheid om bokkenvlees te kopen. Ook kwamen ze met suggesties voor productontwikkeling met bokkenvlees. En daarna natuurlijk proeven…

Mei 2019

INTERVIEW GEITENHOUDER WIM VAN WAGENINGEN

We namen een kijkje bij V.O.F. Caprihoeve waar projectpartner Wim van Wageningen laat zien waar een geitenhouder zo al tegenaan loopt, bij het langer aanhouden van de bokken…

April 2019

PROEVERIJ FLEVOPENNINGENGALA

In samenwerking met cateringbedrijf Willem de Boer uit Emmeloord, organiseerde Vooruit met de Geitenbok een proeverij op het Flevopenningengala 2019. Ruim 400 mensen proefden voor het eerst bokkenvlees en de reacties waren lovend. Hiervoor werden de producten, speciaal ontwikkeld door Homemade, ingezet. Daarnaast werd er via flyers, kaartjes, borden en banners aandacht gevraagd voor het Verhaal van de Geitenbok. Bekijk ook het filmpje…

Maart 2019

PRODUCTONTWIKKELING I.S.M. HOME MADE

Vleesspecialist Home Made uit Lunteren ontwikkelde voor het project een aantal producten van bokkenvlees, zoals twee soorten worst en een paté. Deze werden gepresenteerd aan een aantal project-partners bij Home Made in Lunteren en werden later ingezet in de Proeverij op het Flevopenningengala.

2018/2019

BIJEENKOMSTEN PROJECTPARTNERS

Eind 2018 en in 2019 is er regelmatig overleg tussen de projectpartners over diverse zaken binnen het project. Begin 2019 sluit Alpuro Breeding aan als volledig partner en worden studenten van Hogeschool Aeres in Dronten ingeschakeld om te helpen alles in kaart te brengen.

Zaken als het bepalen van de kostprijs van een bokje, de manier van voeden, productontwikkeling en zoeken van een afzetmarkt, zijn slecht enkele onderdelen van een complex geheel.

Oktober 2019

WEBSITE VOORUITMETDEGEITENBOK.NL GAAT LIVE

Op 11 oktober 2018 gaat deze website live met als doel het verhaal van de geitenbok te doen, mensen te stimuleren om bokkenvlees te gaan eten, handvaten te geven om het te kopen en bereiden en inzicht te geven in het reilen en zeilen van het project en de projectpartners.

September 2018

EERSTE OFFICIËLE BIJEENKOMST PARTNERS

Bij Meat & More komen partners en (potentiële) samenwerkende partijen bijeen voor overleg. Zo is er o.a. een presentatie van Meneer Campagne over de aanstaande communicatiemiddelen. Het bedrijf Instrall adviseert over het voorkomen van fijnstof op geitenboerderijen en Alpuro Breeding deelt hun ervaring op het gebied van voeding. Ook de mogelijkheden voor een proefboerderij bij Aeres Hogeschool worden besproken. Chef Pascal Jalhay zorgt ter plekke voor de lekkernijen…

Juli 2018

TOEKENNING POP3-SUBSIDIE

De subsidie wordt, na enige vertraging toegekend en het project ‘Vooruit met de Geitenbok kan van start!

Maart 2018

INTRODUCTIE POLDERBOK

Op de Open Dag van project-partner Nice To Meat, wordt de Polderbok geïntroduceerd. Er zijn demonstraties, een presentatie van chef Pascal Jalhay en uiteraard wordt er geproefd.

Ook Omroep Flevoland is aanwezig en doet verslag:
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/158478/polderbok-moet-geitenvlees-op-de-kaart-zetten

December 2017

AANVRAAG POP3-SUBSIDIE

De partners van project ‘Vooruit met de Geitenbok’ komen bij Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bijeen om de laatste details voor de aanvraag van de POP3-subsidie af te handelen.

Januari 2017

CO-CREATIE BIJEENKOMST

We namen een kijkje bij V.O.F. Caprihoeve waar projectpartner Wim van Wageningen laat zien waar een geitenhouder zo al tegenaan loopt, bij het langer aanhouden van de bokken…